ADA-KALEH, TĂRÂMUL AMINTIRILOR

Aylin Asan

Zeci de foști locuitori ai Insulei Ada – Kaleh care acum trăiesc în mai multe județe ale țării împreună cu E.S. Fusun Aramaz, Ambasadorul Turciei la București şi reprezentanți ai Asociației pentru Cultură și Tradiție “Anton Pann” au fost prezenți la un periplu pe Dunăre, atât în zona unde a fost scufundată Insula Ada -Kaleh, cât și la Cetatea Ada – Kaleh, strămutată în anii ‘60 pentru construirea Hidrocentralei Porțile de Fier I.

Delegația a fost însoțită de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, prefectul județului Mehedinți, Alin Isuf și vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă.

“M-am bucurat că le-am oferit momente cu o încărcătură emoțională puternică oaspeților noștri, veniți în Mehedinți, pentru derularea proiectului “Ada – Kaleh Mon Amour”.
După ce, în prima parte a zilei, a fost vizitată zona fostei insule Ada – Kaleh, împreună cu prefectul județului, Alin Isuf și vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă, i-am însoțit pe insulari și E.S. Doamna Ambasador, la Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I, acolo unde sunt expuse obiecte originale sau replici fidele ce redau aspecte ale vieții de pe insula scufundată.
Prin înființarea acestei expoziții, am convingerea că Muzeul Regiunii Porților de Fier și Consiliul Județean Mehedinți au arătat respectul și prețuirea pe care le au pentru locuitorii insulei scufundate.
Îi mulțumesc Excelenței Sale, doamna Ambasador pentru vizita în județul Mehedinți, a doua în decurs de un an și îi transmit toate gândurile de apreciere!”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

În a doua parte a zilei, cu sprijinul reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinți și al Administrației Bazinale de Apă Jiu, am însoțit delegația la Cetatea Ada – Kaleh din aval de Hidrocentrala Porțile de Fier, acolo unde oamenii au fost impresionați de somptuoasa construcție. Cei care au trăit pe Ada – Kaleh au vizitat pentru prima dată cetatea și au căutat chiar locurile în care ar fi putut fi localizate casele în care s-au născut.

În cadrul proiectului “Ada – Kaleh Mon Amour”, mâine, începând cu ora 13.00, la Muzeul Regiunii Porților de Fier, au loc vernisajul unei expoziții de fotografie, proiectia unui film documentar, iar de la ora 20.00, în Parcul Arheologic, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” susține un concert extraordinar de muzică veche, la care sunt invitați toți cei care vor să participe!