Interesul armatei române pentru cursurile de limba turcă continuă

Aylin Asan

Institutul Yunus Emre, al cărui scop este să promoveze cu mândrie dincolo de hotarele Turciei, limba, cultura, literatura, arta şi istoria turce, face şi la Bucureşti eforturi deosebite în acest sens.

Începând din anul 2021, sub coordonare Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, programul de predare a limbii turce către angajaţii din sistemul de stat din România a primit mai mult de 1700 de cursanţi care au învăţat sau continuă studiul limbii turce.

În cadrul Acordului bilateral de cooperare în domeniul militar dintre Turcia și România, Institutul Yunus Emre Enstitüsü cursuri de limba turcă pentru personalul Ministerului Apărării din România. Cu această ocazie, colonelul Alper Dilsiz şi colonelul Çağrı Sağlam, ataşaţii militari ai Turciei la Bucureşti și directorul Institutul Yunus Emre din Bucureşti, Mustafa Yıldız, au efectuat o vizită la Universitatea Națională de Apărare. În cadrul vizitei, șeful Departamentului Management Resurse Umane al Ministerului Apărării, Maria Crăciun, ofițerul de relații internaționale universitare, colonelul Marius-Catalin Polocoșer și alți oficiali au evaluat stadiul actual al cursurilor. Odată cu ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, s-a convenit începerea cursurilor față în față în cadrul Universității.

Institutul Yunus Emre din Bucureşti continuă să construiască punți culturale între cele două țări prin proiectele pe care le derulează.