Interviu cu Mustafa Yıldız, directorul Institutului Yunus Emre din București

Aylin Asan

Au trecut 2 ani de la începerea activității dumneavoastră ca director al Institutului Yunus Emre București. Cum apreciați această perioadă?

Bună ziua. După cum ați spus, au trecut exact 2 ani de la începerea activității mele ca director al Institutului Yunus Emre București. Din păcate acești 2 ani au coincis cu perioada pandemiei. La câteva zile după ce mi-am început activitatea a fost instituită măsura interdicției de deplasare în afara locuințelor pe durata a 55 zile, motiv pentru care au fost nevoit să aflu câte ceva despre România, țara în care doar ce sosisem, nu cunoscând oamenii, ci citind cărți sau navigând pe internet. În această perioadă am reușit să mă obișnuiesc aici. Activitatea noastră continuă.

Ne puteți spune câte ceva despre proiectele realizate până în prezent?

Bineînțeles, după cum știți, mi-am început activitatea în plină pandemie. În această perioadă am organizat numeroase activități online. Am avut postări informative, educative, pe placul urmăritorilor noștri. Pentru că în acea perioadă toată lumea era acasă și foarte activă în spațiul virtual, am postat clipuri având ca tema bucătăria turcească, destinațiile istorice și turistice din Turcia, învățarea limbii turce. Am primit reacții îmbucurătoare. Numărul urmăritorilor a crescut semnificativ.

Anul 2021 a fost mai plin. Pe masură ce măsurile restrictive s-au relaxat, am început să fim mai activi pe teren. Am organizat expoziții, concerte, vizionări de film. Am participat și am reprezentat Turcia ca țară invitată la diferite evenimente.

În anul 2021 am semnat protocoale de colaborare cu diferite instituții. Spre exemplu, cursanții Institutuui Yunus Emre au acum posibilitatea de a vizita gratuit muzeul din Pitești. Am semnat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului București și cu Primăria Municipiului Giurgiu, care au în subordine 13 muzee. Am convenit să organizăm împreună diferite evenimente. Mai mult, personalul instituțiilor cu care am semnat protocoale de colaborare poate beneficia de cursuri gratuite de limba turcă în cadrul institutului nostru. Am organizat o seară de film la Cluj și numeroase evenimente online.

În baza acordului semnat cu Corul Național de Cameră Madrigal, am înființat Corul de copii „Prietenia Copiilor” al Institutului Yunus Emre, care își continuă activitatea.

În cadrul evenimentului “Haideți să ne cunoaștem” organizat la Bucureşti cu participarea diplomaților, atașaților militari și partenerilor lor, am prezentat bucătăria turcească, portul, artele și tirul tradițional turcesc. Participanții au fost impresionați.

Aveți și preocupări privind poeziile lui Yunus Emre? În luna decembrie ați organizat o seară lirică și știu că pregătiți un volum în limba română. În ce stadiu se află pregătirile?

Anul 2021, în care s-au împlinit 700 ani de la moartea lui Yunus Emre, a fost declarat de către Anul Yunus Emre. Tot anul 2021, a fost declarat, prin decret al Președintelui Republicii Turcia, „Anul Yunus Emre și al Limbii Turce”, iar Institutul Yunus Emre a organizat în întreaga lume evenimente dedicate acestei aniversări. Unul dintre acestea a fost seara de poezie intitulată „Yunus Emre – Vocea Iubirii”. Poeziile au fost selectate cu grijă, traduse în limba română și recitate de artiști de teatru. Spectatorii au apreciat evenimentul și au solicitat repetarea acestuia, iar noi am luat hotărârea de a organiza acest eveniment și pentru iubitorii de poezie din alte orașe. În prezent lucrăm la organizarea acestor seri lirice.

În același context, este în lucru un album Yunus Emre în limba română. Intenționam să îl finaizăm în anul 2021 dar pandemia ne-a împiedicat. Zilele trecute s-au terminat înregistrările în studio, iar acum se lucrează la montaj. Într-o săptămână sau două albumul va fi definitivat și românii vor putea asculta mesajul lui Yunus Emre. Vom dărui acest albüm tuturor doritorilor.

Mai avem numeroase alte evenimente, dar dacă le voi enumera pe toate acest reportaj va fi foarte lung. Din acest motiv, voi încheia prin a reafirma faptul că institutele unus Emre vor continua să faça cunoscute cultura, arta, literatura și istoria turcă.

Am aflat că în cadrul Institutului Yunus Emre continuă proiectul de predare a limbii turce angajaților instituțiilor de stat, cu o largă participare. Ne puteți da mai multe detalii?

În anul 2020 am început cursurile de imba turcă destinate diplomaților. Am avut cursanți din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și din rândul personalului misiunilor diplomatice acreditate la București, unii dintre aceștia fiind în continuare cursanții noștri.

La începutul anul 2021 am continuat proiectul de predare a limbii turce în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale din România. În colaborare cu Ambasada Republicii Turcia la București, cu Biroul Atașatului Apărării și cu Ministerul Apărării Naționale al României am început predarea limbii turce personalului forțelor armate. Acest proiect de succes continuă și în prezent. În aceaași perioadă am reușit să includem, cu succes, în cadrul cursului, și celelalte ministere. În anul 2021 am avut aproximativ 1700 cursanți. Cred că în anul 2022 vom depăși acest număr.

Cetățenii turci din diasporă și etnicii turci, după câteva generații nu mai vorbesc limba turcă și au început să o uite. Care este părerea dumneavoastră despre acest aspect și ce preocupări are Institutul Yunus Emre în acest sens?

În România trăiesc numeroși etnici turci. Pentru noi este important ca ei să nu își uite limba și cultura. Limba trebuie păstrată în familie. Dacă familiile respectă acest principiu, toți membrii acelor familii, indiferent de vârstă, vor vorbi limba turcă. În România este garantat dreptul de a învăța în limba maternă. Consider că acest drept trebuie folosit în cel mai bun fel posibil. Institutul Yunus Emre va fi mereu alături de etnicii turci și îi va sprijini pentru a nu își uita limba și cultura. Toate evenimentele organizate de noi sunt în limbile turcă și română. Dacă vor participa, în măsura posibilităților, la cursurile de limba turcă organizate de noi, sunt convins că vor reuși să acopere aceste lipsuri.

Prima activitate de anvergură din anul 2022 a avut loc în luna ianuarie, fiind organizată de Consiliul Superior al Audiovizualului din Republica Turcia (RTÜK) și Institutul Yunus Emre. Acțiunea intitulată  “Limba turcă şi alfabetizarea media în era digitală” a stârnit un larg interes. Care au fost reacțiile din timpul și ulterior evenimentului?

Activitatea a fost organizată de Consiliul Superior al Audiovizualului din Republica Turcia în cooperare cu Institutul Yunus Emre. Desfășurându-se la București, noi am fost în același timp și gazde ale acestui eveniment deosebit atât din perspectiva participanților cât și al vorbitorilor. Prima zi s-a desfășurat sub forma unui atelier de lucru (workshop). Ziua următoare am avut un atelier de povești și jocuri pentru copii, la care de asemenea a fost o participare deosebită. Participanții s-au bucurat atât de un mic dejun tradițional turcesc cât și de activitatea în sine.

Acest eveniment ne-a adus o surpriză. Fostul prim-ministru al României domnul Victor Ponta a vorbit în limba turcă și v-a transmis mulțumiri speciale pentru cursul oferit. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Da, a fost o surpriză pe care o intuisem dar nu o așteptam. Am fost foarte surprins. M-am simțit mâbdru ataât ca director al Institutului Yunus mre cât și ca profesör al domnului Ponta. În timp ce vorbea am fost foarte emoționat. Cred că cea mai frumoasă parte a profesiei de dascăl este aceea de a-ți vedea propriile reușite, de a le avea în fața ochilor. Domnul Victor Ponta este o persoană foarte ambițioasă. Cursurile noastre se desfășoară zilnic, în cursul săptămânii. Dânsul continuă să învețe limba turcă rapid și cu mare interes. Ne demonstrează că învățarea unei limbi nu depinde de vârstă și de perioadă. Cu toate că are un program încărcat, își face timp pentru dânsul și vine la institut să învețe limba turcă. Ca și profesör, sunt mândru să am un asemenea cursant.

Ce evenimente a programat Institutul Yunus Emre București pentru anul 2022?

Nu doresc să enumăr toate eveminentele programate, pe de o parte pentru că este destul de greu și pe de alta parte pentru că nu vreau să stric supriza. Ne-am pregătit intens pentru anul 2022. Vom avea o serie de activități mari privind limba turcă, artele tradiționale, cursuri de gastronomie, etc. Câteva dintre aceste evenimente vor prezenta aspecte privind istoria comună a turcilor și românilor, puțin cunoscute publicului larg. Acesta este motivul pentru care nu le voi enumera pe toate pentru a nu strica surpriza. Vom organiza conferințe, discuții, vizionări de film, precum și acțiuni dedicate copiilor și tinerilor.

Interviu realizat de Aylin Asan.

**************************************************************************************

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Müdürü olarak görevinizi başladığınızdan beri 2 sene geçti. Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Merhaba, söylediğiniz gibi göreve başlayalı tam 2 yıl oldu. Bu 2 yıl maalesef pandemi dönemine denk geldi. Göreve başladıktan birkaç gün sonra 55 gün süren sokağa çıkma yasağı da eklenince ilk defa gelmiş olduğum Romanya’yı dışarıda insanlarla vakit geçirerek değil de biraz kitaplardan biraz internetten öğrenmek zorunda kalmıştım. Ancak geçen sürede Romanya’ya uyum sağladım. Çalışmalarımıza da büyük bir hızla devam ediyoruz.

Bu zamana kadar gerçekleştirdiğiniz projelerden bahsedebilir misiniz?

Tabii ki, bildiğiniz gibi pandemi etkileri devam ederken göreve başladık. Bu süre zarfında sosyal medyadan pek çok etkinlik düzenledik. Takipçilerimizin hoşuna gideceğini düşündüğümüz bilgilendirici, eğitici paylaşımlar yaptık. Malum o dönemde herkes evde olduğu için ve bol bol sosyal medya kullandığı için bu yönde Türk yemeği tarif videoları, Türkiye’nin tarihi ve turistik mekânları, Türkçe öğretim videoları gibi paylaşımlar yaptık. Oldukça güzel tepkiler aldık. Takipçi sayımızda da ciddi bir artış oldu.

2021 yılı ise daha hareketli geçti. Pandemi tedbirleri biraz daha yumuşayınca sahada daha aktif olmaya başladık. Sergi, konser, film gösterimi gibi organizasyonlarımız oldu. Farklı organizasyonlara da misafir ülke olarak katıldık ve Türkiye’yi temsil ettik.

2021 yılında farklı kurumlarla iş birliği protokolleri imzaladık. Mesela artık Piteşti’de bulunan müzeye Yunus Emre Enstitüsü öğrencileri ücretsiz girebiliyor. Bünyesinde 13 müze bulunduran Bükreş Büyükşehir Müzesi ve Giurgiu Belediyesi ile protokol imzaladık. Karşılıklı olarak etkinlikler düzenlemek üzerine anlaştık. Ayrıca protokol imzaladığımız kurumların personellerine de Türkçe kurslarımıza ücretsiz olarak dâhil ediyoruz. Ayrıca Cluj’da film gösterimi yaptık. Yine sosyal medyadan farklı etkinliklerimiz de oldu.

Madrigal Ulusal Korosu ile anlaşmamız gereğince Yunus Emre Dost Çocuklar Korosu’nu kurduk. Şimdi eğitimlerine devam ediyorlar.

Bükreş’te mukim askeri ataşe eşlerine yönelik “Gelin Tanış Olalım” isimli bir etkinlik yaptık. Etkinlikte Türk yemekleri, kıyafetleri, el sanatları ve okçuluk ile ilgili tanıtım yaptık. Katılımcıların çok hoşuna gitti bunlar.

Yunus Emre’nin şiirleri üzerine çalışmalarını da var değil mi? Aralık ayında bir şiir dinletisi yaptınız bir de Rumence albüm hazırlığı çalışmanız vardı. Bu çalışmalar nasıl gidiyor?

2021 yılı EUNESCO tarafından Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı olması hasebiyle Yunus Emre yılı olarak ilan edilmişti. Yine 2021 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edildi. Yunus Emre Enstitüsü olarak bizler de dünyanın dört bir yanında Yunus Emre ile ilgili etkinlikler yaptık. Bunlardan biri de aralık ayında Yunus Emre Aşkın Sesi şiir dinletisiydi. Şiirler özenle seçildi ve aynı hassasiyetle Rumenceye çevrildi. Usta sislendirme ve tiyatro sanatçılarımız tarafından da Rumence seslendirildi. Dinleyiciler çok beğendi ve tekrarını istediler. Biz de bu faaliyeti farklı şehirlerdeki Rumen vatandaşlarıyla buluşturma kararı aldık. Şimdi bunun organizasyonunu yapıyoruz.

Bir de Rumence Yunus Emre albümü hazırlıyoruz. Hedefimiz 2021 yılı içerisinde bitirmekti ama malum pandemi bizi zorladı. Stüdyo kayıtları geçtiğimiz günlerde bitti şimdi montaj aşmasına geldik. Bir iki haftaya kadar da her şeyiyle hazır olacak. Yunus’un sözünü Rumenlerle buluşturmuş olacağız. Bu albümü de isteyen herkese hediye edeceğiz.

Daha çok fazla ve farklı etkinliklerimiz var hepsini anlatmaya kalksak eminim bu röportaj çok uzun sürer. O nedenle şu şekilde bu sorunuzu tamamlayayım. Yunus Emre Enstitüleri Türk kültürünü, sanatını, edebiyatını, tarihi tanıtmaya her zaman devam edecek.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde Kamu Çalışanlarına Türkçe Öğretimi Projesi büyük bir katılımla devam ediyormuş. Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?

2020 yılında T.C. Bükreş Büyükelçiliğimiz ile birlikte Diplomatlara yönelik Türkçe kursuna başladık. Romanya Dışişleri Bakanlığı ve Romanya’da faaliyet gösteren yabancı büyükelçiliklerden öğrencilerimiz oldu ve şimdiye kadar da hala kursa devam eden diplomatlar bulunuyor.

2021 yılı başında bu Türkçe öğretim projemize Romanya Savunma Bakanlığı ile devam ettik. T.C. Bükreş Büyükelçiliği, Askerî Ataşeliğimiz ve Romanya Savunma Bakanlığı iş birliğinde Romanya ordusuna Türkçe öğretmeye başladık. Şu anda da bu başarıyla devam ediyor. Aynı dönemde bütün Bakanlıkları da bu kurs ağına dâhil ettik. 2021 yılı içerisinde yaklaşık 1.700 öğrencimiz bulunuyordu. 2022 yılında da bu sayıyı aşacağımızı düşünüyorum.

Yurt dışında yaşayanlar Türk vatandaşları ve soydaşların birkaç nesil sonrasında kendi dillerini artık kullanmamaya, unutmaya başladığına şahit oluyoruz. Bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz, Enstitünün bu durum ile ilgili bir çalışması var mı?

Romanya’da çok sayıda soydaşımız yaşıyor. Onların dillerini kültürlerini unutmamalarını çok önemsiyoruz. Aile içerisinde dilin korunması çok önemli. Eğer aile kendine böyle bir politika belirlerse yaşları kaç olursa olsun o aileden yetişen herkes Türkçe bilerek çıkacaktır. Romanya’da ana dilde eğitim hakkı da bulunuyor. Bence bu hakkı en uygun biçimde kullanmak gerekiyor. Yunus Emre Enstitüsü olarak biz de dilini ve kültürünü unutmamaları için soydaşlarımızın hep yanında olacağız. Zaten düzenlediğimiz bütün etkinlikler Türkçe ve Rumence olarak organize ediliyor. Vermiş olduğumuz Türkçe kurslarına da mümkün olduğunca katılım sağlayabilirlerse eminim ki o boşluğu da doldurmuş olacaklardır.

2022 yılının en kapsamlı ilk faaliyeti ocak ayı sonunda RTÜK ve Yunus Emre Enstitüsünün ortaklığında organize edildi. “Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı” konulu etkinliğe ciddi bir katılım da vardı. Faaliyet esnasında ve sonrasında nasıl tepkiler aldınız?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu – Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle bu faaliyet düzenledik. Bükreş’te olması sebebiyle de aynı zamanda ev sahibiydik. Gerek program konuşmacıları gerekse misafirler bakımından oldukça zengin bir etkinlikti. Faaliyetin ilk günü çalıştay olarak gerçekleşti. Sonraki gün ise çocuklara yönelik Masal ve Oyun Atölyesi oldu. O faaliyete de yoğun katılım oldu. Hem Türk kahvaltısının tadına baktılar hem de etkinliğin tadını çıkardılar.

Bu faaliyette bir de sürprizle karşılaştık. Romanya’nın eski Başbakanı Sayın Victor Ponta da Türkçe konuştu. Kurs konusunda da size özel teşekkürlerini iletti. Bu süreci bizimle paylaşabilir misiniz?

Evet, açıkçası bu sürprizi tahmin ediyordum ama beklemiyordum. Ben de çok şaşırdım. Hem Yunus Emre Enstitüsünün müdürü olarak hem de Victor Bey’in hocası olarak çok gurur duydum. O konuşurken de duygulandım. Öğretmen olmanın sanırım en güzel tarafı eserlerinizi kanlı canlı olarak karşınızda izleyebiliyorsunuz. Victor Bey maşallah çok azimli bir insan. Hafta içi her gün ders yapıyoruz. Büyük bir hızla ve hevesle Türkçeyi öğrenmeye devam ediyor. Aslında dil öğrenmenin yaşı ve zamanının olmadığını bizlere gösteriyor. Yoğun programından kendine zaman ayırıp Enstitümüze gelerek Türkçe öğreniyor. Öğretmeni olarak böylesine çalışkan bir öğrencim olmasından da gurur duyuyorum.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü olarak 2022’de yılında ne gibi faaliyetler yapmayı planlıyorsunuz?

Şimdi hepsini saymak hem zor hem de sürprizleri kaçmaması için söylemek istemiyorum. 2022 planlamamızı çok iyi yaptık. Türkçe, geleneksel el sanatları, Türk yemekleri kursları başta olmak üzere büyük faaliyet zincirleri oluşturacağız. Bu etkinliklerin bazıları Türk-Rumen tarihi geçmişini ilgilendiren ve pek bilinmeyen konuları kapsayacak. O nedenle sürprizi kaçmaması adına hepsini saymak istemiyorum. Konferanslar, sergiler, söyleşiler, film gösterimleri gibi nice etkinliklerle birlikte çocuklara ve gençlere yönelik ek faaliyetlerimiz de olacak.